Dobrý kohout neskáče

0
Dobrý kohout neskáče   16 října 2019

Svobodní lumpové

 
 
Jsme parta. 
A jsme děti. 
Děti mají svůj svět. Vlastní, jiný, dokonalý...a omezený. 
 
Mnozí z vás tak snadno zapomněli, jak báječný může být...
 
 
 
 
Proto vás žádáme: 
 
Nechte nás být dětmi. Dejte nám čas a příležitost chovat se tak. Se vším, co k tomu patří. Čas hrát si, zlobit, mít vlastní pravidla, dodržovat je i porušovat, nést za to následky, mít vlastní partu, svoje nápady, výmysly a lumpárny. Dejte nám prostor na umazené obličeje, pocuchané vlasy a roztrhaná kolena. Protor vymezit se mezi svými vrstevníky, ukázat, kdo jsme a jací jsme. 
Po povinných hodinách dodržování pravidel a nastaveného řádu, chceme praštit aktovkou a jít lítat ven...svobodně, naplno, podle vlastních pravidel. Mít malé území, kde si svoje vztahy, radosti, lásky nebo rvačky budeme řešit po svém. Nebo naopak neřešit vůbec. 
 
Nechte to na nás. Někdy. Nechte nás mít malý svět plný vlastních pravidel a jen pozorujte. Vymezte nám trochu času, kdy se budete jenom dívat. Neříkejte běž si hrát, buď jen tady, tak se houpej, neválej se v tom, sem nelez, vlez radši sem, jdi támhle za ním...nepůjčujte náš bagr, který si neseme na písek a neomlouvejte se za nás, když si hrajeme s cizím míčem..umíme si to vyřešit sami. 
 
 
 
 
 
 
Určitě uděláme spoustu chyb, ale z většiny se naučíme víc, než z vyprávění o nich. Chceme být sami sebou stejně jako vy a aspoň na chvíli si o svých věcech a čase rozhodovat sami. Vy se dívejte, jak to zvládneme. Bude to jiné, dětské, mnohdy naivní a neuvážené, nedomyšlené a často s následky, ale vždy upřímné, spontánní a hlavně naše. Budou to nejvíc cenné lekce pro všechny další dny, situace a vztahy, které nás v životě potkají.
 
Ta důvěra, kterou nám tímhle dáte, je totiž velká věc.
 
A my, když budeme potřebovat, přece víme, že tu jste. 
 
 
Děkujeme.
 
Vaše děti.